Over mij

 

relaxation-684716_1280

Toen ik afstudeerde als fysiotherapeut was dat voor mij geen eindpunt dat ik klaar was maar juist het begin van een zoektocht van waar mijn hart lag. Ik besloot verder te gaan studeren en begon aan de studie bewegingswetenschappen omdat mijn interesse gewekt was door het wetenschappelijk bezig zijn met fysiotherapie. Tijdens de studie heb ik me verder georiënteerd richting preventie van klachten wat leidde tot een overstap naar de studie arbo management. Tijdens deze studie werkte ik als docente in de zwangerschapsbegeleiding,  waar ik mij ook bezig heb gehouden met goed bewegen tijdens de zwangerschap om klachten door bijvoorbeeld een verkeerde houding te voorkomen. Daarna heb ik zowel als intern en extern adviseur voor bedrijven een bijdrage geleverd aan het arbeidsomstandigheden beleid en preventie maatregelen nemen bij fysieke klachten om daarmee het ziekteverzuim te verlagen.

 

Doordat ik zelf te maken kreeg met spierklachten door een  te traag werkende schildklier was mijn interesse gewekt om de oorzaak van dit probleem verder uit te gaan zoeken.  Er was in de medische wereld (te) weinig bekend over deze combinatie van klachten. Daarom ben ik een paar jaar geleden deze zoektocht begonnen met inlezen en zoeken in de medische literatuur of er bevindingen zouden zijn die de klachten bij deze patiëntengroep kunnen verklaren. Tijdens het inlezen van de gevonden stukken werd mij duidelijk dat het geen toeval was dat mensen klachten in hun spieren krijgen als, pijn, stijfheid, krachtsvermindering en vermoeidheid en/of inspanningsintolerantie. Er zijn wel degelijk onderzoeken die bevestigen dat er veranderingen in spieren voorkomen door een tekort aan schildklierhormoon in het lichaam. En veranderingen in spierweefsel kunnen wel degelijk gevolg hebben voor het functioneren ervan!

 

Over de veranderingen in spieren bij een te traag werkende schildklier heb ik de afgelopen anderhalf jaar blogs mogen schrijven voor de Schildklierstichting.  De interesse voor de blogs is groot, er is blijkbaar vanuit patiënten een vraag om goed geïnformeerd te worden over hun klachten. Het blog over veranderingen in spieren bij een te traag werkende schildklier is over de 40.000 keer gelezen. Deze blogs zullen in herziende vorm ook als informatie op deze site te vinden zijn om op deze manier de informatie uit de blogs voor iedereen toegankelijk te houden. De informatie voor de blogs haal ik uit onderzoeken die de afgelopen jaren gepubliceerd zijn. Daarnaast probeer ik zelf uit of bepaalde trainingsprincipes een bijdrage zouden kunnen leveren aan het beperken van spierklachten.

 

De wetenschap is zo ver dat er aangetoond is dat deze klachten wel degelijk bestaan, er wordt in de literatuur gesproken over de myopathie bij een tekort aan schildklierhormoon wat letterlijk vertaald betekent dat er een ziekte proces gaande is in spierweefsel. Of er een behandeling is om weer van de klachten af te komen en of het lichaam bij voldoende inname van schildklierhormoon in staat is te herstellen op functioneel niveau maar ook op celniveau in de spieren, dat is de vraag. Daar zal verder onderzoek naar gedaan moeten worden om daar hopelijk in de toekomst meer duidelijkheid over te krijgen.